Pedicure op schimmelnagel ... wat te doen?

 • Amanda

  Hoi iedereen

  Woensdag komt er iemand op bezoek voor een pedicure en hij heeft schimmelnagels. Hij heeft er al een medicijnen tegen gekregen van de dokter. Hij wil gewoon een lekker ontspan momentje + een voetscrub en massage en vind het niet erg als ik de schimmel niet verder kan behandelen. Hoewel zijn vriendin heeft gezegd dat je de nagel “kan laten afvijlen” zodat deze wat dunner wordt. Ik denk dat zij bedoelt “frezen” maar ik ben geen medisch pedicure dus kan dat niet. Maar wat mag ik dan eigenlijk wel en niet doen? Lakken ga ik sowieso niet doen aangezien het een heer is ; ) maar kan/mag ik de nagel verder wel knippen of vijlen of moet ik er helemaal afblijven?

  Ik heb eerdere discussies hierover gelezen en vind het een lastig onderwerp. Bijvoorbeeld het lakken van kalknagels/ schimmelnagels; hygienisch lakken is in e praktijk heel lastig en soms zie je niet of het een schimmelnagel is. Terwijl 1 op de 2 mensen die ik behandel wel een soort kalk- of schimmelnagel lijkt te hebben.. Het verschil tussen en kalknagel en schimmelnagel weet ik wel maar vind ik wel moeilijk te onderscheiden. Je weet dus nooit of je een schimmel behandelt!?

  Alle tips welkom!

  Dank en groetjes, Amanda

 • Carola

  Wat ik nu niet helemaal snap in dit verhaal. Je hebt het erover dat meneer een afspraak heeft voor een pedicurebehandeling.

  Maar als je geen eelt en likdoorns weghaalt, en ook geen apparatuur hebt om mee te frezen, dan noem je het toch geen pedicurebehandeling,

  maar een cosmetische voetbehandeling?

  Ik heb zoveel clienten die dit meemaken. Ze maken een afspraak bij iemand voor een pedicurebehandeling, en krijgen dan alleen een behandeling met knippen, vijlen, scrubben,

  event. masker en een massage. Dan zitten ze bij mij en zeggen oh wat doe jij dit anders is dat andere dan ook een pedicurebehandeling?

  Ik snap dus niet dat er geen verschil wordt gemaakt tussen een pedicurebehandeling en een cosmetische voetbehandeling. Of ligt dit nu aan mij en zie ik dit helemaal verkeerd?

  Toen ik dit topic las moest ik er gelijk aandenken, vandaar dat ik deze reactie plaats.

 • Carola

  Wat betreft het behandelen van de schimmelnagel, mocht het zo zijn dat je een cosmetische voetbehandeling geeft en dus geen pedicurebehandeling, dan zou

  ik de schimmelnagel niet behandelen. Stuur meneer door naar een ‘echte’ pedicure die de nagel wel kan behandelen. Je kunt verder wel gewoon de behandeling uitvoeren, zoals je deze

  altijd doet.

 • Amanda

  Oeps, ik had een heel verhaal geschreven als antwoord op Carola, en dat is ineens weg…. : (

  @ Carola: Het komt erop neer dat ik in mijn communicatie heel duidelijk ben dat ik geen medische pedicures doe, dus dat weet men wel. Ik snap dat daar wel verwarring kan ontstaan. In mijn opleiding noemden men het wel gewoon een pedicure. Alleen dus een “cosmetische pedicure”.

  Bedankt voor de tip.

 • Carola

  Graag gedaan hoor, het valt mij alleen op dat het woord pedicure heel vaak word verward met cosmetische voetverzorging. Terwijl het heel iets anders is!

  Groetjes Carola

 • Debbie

  Als je pedicure bent, wat ik ook ben, dan haal je inderdaad likdoorns, eelt etc weg. Ook mag je dan schimmelnagels behandelen door inderdaad dunner te frezen en met speciale producten te verzorgen.

  Maar cosmetische voetverzorging is géén pedicure. Medisch pedicure ligt een niveau hoger en doe je nagelbeugeltechnieken enz.

 • d.j.

  Als het goed is, heb je op je opleiding alles geleerd over schimmelnagels, ofwel huidaandoeningen aan de voeten. Iedereen die goed opgelet heeft, kan zo zien of het gaat om een schimmelnagel en hoe daarmee om te gaan.

  Zowiezo vind ik het woord cosmetisch pedicure een heel fout woord, degene die pedicure zijn, moeten hiervoor geschoold zijn en zij weten zeker wat ze doen moeten. Nu ga je namelijk een behandeling verkopen als cosm. pedicure, terwijl dat niet zo is. Een pedicure doet namelijk veel meer dan alleen lakken en masseren. Haar kennis is zoveel uitgebreider dan op de opleiding die jij waarschijnlijk hebt gehad. Bij mijn opleiding noemden we het geen cosmetisch pedicure (niet elke klant weet het verschil tussen cosm. ped. en gew. ped) maar cosmetische voetverzorging

 • Bizzy

  Helemaal mee eens D.J. (tu)

 • MM

  Ha Amanda,

  Even je vraag beantwoorden, want dat is nog niet echt gebeurd…. Je kan de nagels gewoon knippen en vijlen, maar dunner vijlen is niet te doen met een glas of papieren vijl. Het is wel heel belangrijk dat je je materialen daarna goed reinigt volgens de richtlijnen van de HAM Code. Dan is er niet zoveel aan de hand.

  Waarschijnlijk ook overbodig om te melden dat je met handschoenen werkt, om zelf zo besmetting te voorkomen.

  Ik ben naast schoonheidsspecialiste ook pedicure en ik lak de mensen op de volgende voorwaarden:

  - Ze schaffen bij mij een basecoat aan, die kunnen ze iedere volgende keer dat ze de nagels willen laten lakken meenemen. Als ze er voor kiezen ook een topcoat aan te schaffen, dan kunnen ze die ook iedere keer zelf meenemen.

  - Bij een iedere keer dat ze de nagels willen laten lakken, krijgen ze van mij een flesje lak mee. Zo kan men iedere keer een ander kleurtje voor de nagels kiezen.

  - Verder adviseer ik iedereeen hoe gezond de nagels er ook uitzien de lak voor de handen en voeten gescheiden te houden, just in case.

  Hoop dat je hier wat mee kunt!

  Groetjes,

  MM

 • Original Dobbie

  Correctie op het verhaal medisch pedicure:

  Ik ben pedicure met specialisaties diabetische en reumatische voet, nagelbeugel regulatie en nagel reparatie en ik heb de cursus schimmelnageldiagnostiek gedaan en nog veel meer.

  Bij mij krijg je de dingen die het ziekenfonds vergoed hetzelfde als bij een medisch pedicure vergoed, en ook ik mag beugels plaatsen ect.

  Als pedicure lak ik haast nooit nagels en ook zitten mensen niet bij mij in voetbadjes e.d ik ga niet voor de cosmetiek.

  Ik haal heel veel eelt, likdoorns en kloven weg en verwijder ingroeiende (dus niet ingegroeide) nagels die ik ook nog knip en frees en als ze dik zijn dun frees, ja ook de schimmelnagels ( barbicide dood alles in 10 seconden op je instrumenten).

  Verder kan geen mens met het blote oog zien of iets een schimmel is, ook een dokter niet dus het verhaal dat een MP dat kan is onjuist ( je hebt ook nog zoiets als een psoriasis nagel en die lijken op schimmelnagels en er zijn nog andere nagelziektes) en verder zijn er huid en nagelaandoeningen die moet je niet onder een noemer gebruiken.

  Ook ik heb cosmetische voetverzorging gehad bij de opleiding voor shs en ik kan je vertellen dat dit heel iets anders is dan pedicure.

  Noem iets a.u.b niet een pedicure als dit niet te vergelijken is.

  Dat is verlakkerij.